Najważniejszy jest pieprz. Bez niego piernik mógłby się nazywać co najwyżej korzennym ciastkiem. Do tego dodać jeszcze miód, cynamon, goździki, kardamon – całe bogactwo aromatycznych przypraw. Aha! Jest jeszcze anyż, którego smak kojarzy się dzisiaj bardziej z tabletkami od bólu gardła. Wartości lecznicze tej rośliny znane były już w średniowieczu, a dodawana do pierników sprawiała, że toruńskie wypieki zyskały miano medykamentów i sprzedawano je również w aptekach. Taka ciekawostka;-).
Toruńskie wytwórnie pierników prześcigały się w coraz to nowszych recepturach i przyciągały koneserów, którzy po zapachu i smaku byli w stanie rozpoznać rodzaj piernika, a nawet wytwórnię, w której został wypieczony. Tak było przed wiekami. Dziś piernikarstwo zostało zasymilowane przez szerzej pojęte cukiernictwo, ale lukrowane serce nadal pozostaje symbolem Torunia;-). W Muzeum Toruńskiego Piernika możemy poznać jego historię od kuchni, a także samemu spróbować go ulepić.
Drewniane stoły podzielone są na kilkadziesiąt stanowisk pracy (tak przynajmniej było kilka lat temu;)). Przy każdym z nich znajduje się zestaw składników potrzebnych do przygotowania piernika, nożyk, foremki i wałek do ciasta. Kiedy już wybierzemy foremkę, smarujemy ją olejem, a następnie rozwałkowujemy na niej porządnie ugniecioną, piernikową masę. Masa była już gotowa wcześniej – bo charakterystyczną cechą piernika jest leżakowanie ciasta. W dawnych wiekach czekało się z nim kilka miesięcy, a nawet lat!;-)
W Muzeum Toruńskiego Piernika możemy nie tylko własnoręcznie przygotować aromatyczną katarzynkę, lecz również zobaczyć, jak na przestrzeni wieków zmieniał się sposób wyrobu toruńskiego wypieku. W piwnicy budynku znajduje się wystawa „Piernikowe korzenie – od formy do pieca”, a na pierwszym piętrze bardziej współczesna - „Piernik w salonie, kuchni, sklepie i klubie”. Co ciekawe, w kamienicy mieszczącej muzeum znajdowała się kiedyś fabryka pierników należąca do Gustawa Wessego, mistrza w swoim fachu.
Muzeum znajduje się przy ul. Strumykowej 4. Ceny biletów na sale ekspozycyjne i warsztaty wypieku – 29 zł. Więcej informacji na stronie: www.muzeum.torun.pl/muzeum-torunskiego-piernika/.